Günümüz gençlerinin (13-17 yaş arası) sosyal medya kullanma oranları neredeyse tavan yapmış durumda. Gençlerin sosyal medya ve mobil uygulamalarda ne derece aktif oldukları üzerine araştırmalar yapan ”Pew Araştırma Merkezi”nin sunduğu veriler, gerçekten de gençlerin sosyal medyaya ne denli bağlı olduklarını doğrular türde.
Araştırmalarını sadece Amerika bazlı yapan Pew, burada sosyal medya ve mobil uygulamaları kullanan gençlerin oranının %92 olduğunu açıkladı. Araştırmaya dahil edilen gençlerin %24‘ü (yani çeyreği de diyebiliriz) ”neredeyse sürekli çevrimiçi” olarak ölçülmüş. Bu gerçekten ciddi bir oran. Araştırmanın sırf Amerika bazlı oluşu, durumun diğer ülkelerde çok büyük farklar göstereceğine işaret değil. Aksine hemen hemen hepsi birbirine paralel.
Yine aynı araştırmada gençlerin %56‘sının gün içinde birden fazla kez online olduğunu, %12‘sinin günde bir veya iki kez olduğunu belirtilmekte. Haftada birkaç kez sosyal medyada online olan gençlerin sayısı%6 iken bu süreden daha az online olanlarınki %2.
Bu erişim çılgınlığının büyük bir bölümü de şüphesiz mobil cihazlardan sağlanmakta. Gençlerin yarısından fazlası akıllı telefonlarla online erişim sağlarken %30‘a yakın bir kısım bunu eski model telefonlarla yapmakta. Herhangi bir cep telefonu türüne sahip olmayanların sayısı ise %12 (erişimlerini bilgisayar gibi cihazlardan sağlamaktalar). Araştırmayı oluşturan gençlerin içinde akıllı telefon kullanımının en yoğun olduğu grup siyahi asıllı gençlerden oluşmakta. Onları %71‘lik oranla Hispanik (Latin Amerikalı) gençler izlemekte. Akıllı telefon ya da eski telefonlar, kısaca tüm mobil cihazlar, %94‘lük oranla gençlerin internet kullanımında önemli bir rol oynamakta.
Gençler tarafından kullanılan sosyal medya platformlarının yüzdeleri ise şu şekilde;
Yani durumu özetleyecek olursak; hangi sosyal medya platformunun başı çektiğinden çok gençlerin oranları ön plana çıkmakta. Tabiki sürekli gelişen teknolojiye ayak uydurmakta bir sakınca yok. Ancak özellikle dikkatimi çeken ”neredeyse sürekli çevrimiçi” olanların çokluğu. Bahsettiğimiz gibi Facebook kullanımında en aktif ülkelerin başını çektiğimize göre, bu tarz şeyleri biraz fazla abarttığımız söylenir. Uzun lafın kısası, sosyal medya sizi asosyal olmaktan kurtarmaz gençler. Kafaları az kaldırın.
Kaynak : webtekno.com