İş yaşamınızda en çok dikkat etmeniz gereken değerlerden biri: Profesyonellik.
Profesyonelliğin ünvanla kazanıldığını düşünenler yanılıyor. Önemli bir pozisyonda olsanız bile, davranış biçimlerinizin dışarıda nasıl bir algı yarattığını anlamak oldukça zordur. Saygınlığınızın, farkında olmadan yapacağınız bir davranışla yerle bir olması mümkün. “Ne” söylendiğinden daha çok “nasıl” söylendiğinin ya da nasıl yapıldığının önemli olduğunu hepimizin biliyoruz. Fakat birçok insan bunu görmezden geliyor.
İşte, iş hayatınızda profesyonelliğinize gölge düşürmemeniz için 10 davranış biçimini derledik:
1- Argo konuşmayın
Bu listenizin en başında olmalı. İş dünyasında bile insanlar sırf sıfat olarak, konuşmalarında birçok argo kelime kullanıyor. Bunun karaktere olumsuz etkisi olmadığı düşünülse de, argo sıfatlarla kurulan cümleler karakterini basitleştirmekle beraber, onun yaratıcı olmadığını da gösteriyor.
2- Dakik olun
Dakik olmak ya da olamamak aslında her insanın kendi hayatına göre şekillenen bir eğilim. Sürekli aksiliklere bahane bulmak ise çok anlamsız. Kararlaştırılan zamanda belirtilen yerde olmak, karşısındakine saygı duyduğunun göstergesidir. Zamanınızı kontrol edebildiğiniz sürece iş hayatınızda başarı kaçınılmaz olacaktır.
3- Kibirli olmayın
Hepimiz insanız ve biyolojik olarak genelde aynı özelliklere sahibiz. İnsanların kendini kontrol ettiği belli bir bakış açısı vardır. İnsanları küçümseyerek değerlendirmek, açıkçası “küçük dağları ben yarattım” görüşü, aslında çok amatör ve zavallı bir görüntü çizmektedir. Sizi yaptığınız işlerle başkaları değil de yine siz konuşuyorsanız, üzgünüz; sınıfta kaldınız.
4- Pollyanna olmayın
Gerçek olmayacak kadar iyimser olarak, sorunlardan kaçma eğilimi içerisinde olmayın. Çok büyük bir felaketten çıktığınızda bile arkadaşınız sizinle benzer duyguları paylaşmıyorsa yeterince samimi değildir. Yaşadığımız problemlerin sebepleri kabul edip, çözüm üretmeye çalışmak, iş yaşamınızda daha fazla kabul görecektir.
5- Sorumsuz olmayın
Sorumluluk, insanın ne yapacağını belirlediği gibi, yaptığının iyi ve kötü sonuçlarına katlanmasını da zorunlu kılar. Bu anlayış ve yaklaşım, özellikle iş yaşamında edinmeniz gereken en önemli özelliklerden biridir. Aksi takdirde dışlanan biri olarak kendinizi bulursunuz.
6- Düzensiz olmayın
Eğer günde yüzlerce mail alıyorsanız, bunları mutlaka kategorilere bölün. Birçok müşteri hızlıca cevap bekler ve harekete geçmek ister. İşinizi öncelik ve önem sırasına göre planlamayı atlamayın. Bunu organize edemediğiniz takdirde, işleriniz karmakarışık bir hal alacaktır. Sonucu tahmin etmek hiç de zor değil.
7- Anlaşılır olun
Bir durum hakkında fikrinizi beyan ederken anlaşılır olun. Basit cümleler kullanın. Ağdalı bir dil tercih etmek dinleyen için güzel bir etki yaratmayacaktır. Yazı dilinde ise dilin gerektirdiği kurallara bağlı kalarak sadeliği tercih edin.
Ayrıca, iş dünyasının kabul gördüğü terimleri gereksiz yer ve zamanda kullanmaktan kaçının.
8- Gizliliğe önem verin
Sır tutabiliyor musunuz? Özel hayatınızda olduğu gibi iş yaşamınızda da gizlilik içeren yazışmalar, toplantılar olacaktır. Müşteriniz sizden önemli bir bilgi saklamanızı istiyorsa, saklayın. Dürüst ve güvenilir olmak kariyeriniz boyunca en çok aranan özellikleriniz olacaktır.
9- Çok şey vaat etmeyin
Projenizi ya da bir fikrinizi satarken, yapabileceğinizden daha fazlasını söylemeyin. Önemli olan “bir şekilde” müşteri kazanmak değildir. Yapabileceğinizi söylediğiniz şeyleri gerçekleştiremiyorsanız, uzun vadede siz ve şirketiniz hüsrana uğrayabilir.
10- Yalan söylemeyin
Aslında evinizi su basmamıştı ya da dişçi randevunuz yoktu.
Sorun çözmek için ya da hak aramak için başvurduğunuz yalanlar, bir zaman sonra alışkanlığa dönüşür. Kısa vadede işe yaradığını düşünebilirsiniz. Fakat zamanla, iş itibarınıza zarar verdiğiniz gibi insanların size olan güveni de zayıflar. Kısacası konunun özü, “karşı tarafı etkile, rol yap, fikrini kabul ettir, ürününü sat” olmamalıdır.
Şimdi kendinizi objektif olarak değerlendirdiğinizde, sizce ne kadar profesyonelsiniz?
Kaynak: sosyalmedya.co