Pokemon Go çılgınlığını bir kenara bırakırsak bu hafta teknoloji dünyasının en çok tartıştığı konu Yahoo’nun geleceği oldu. Yahoo’nun haftaiçi açıkladığı mali sonuçlara göre firma bu yılın ocak-mart döneminde 111 milyar 87 milyon dolar gelir elde etti. Firmanın gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 düşerken dönem net zararı 99 milyon 232 bin dolar oldu. Yahoo bu olumsuz sonuçları ana internet işinin, satışının arifesinde açıkladı. Firma söz konusu bölüm için son teklifleri aldı.
BÜYÜK ZARAR ETTİ
Ancak çekirdek internet bölümünü iyi bir fiyata satsa bile Yahoo CEO’su Marissa Mayer’in koltuğunda uzun süre oturması pek mümkün görünmüyor. Mayer, 2012 yılında CEO’luk koltuğuna oturduğunda Yahoo hâlihazırda düşüşteki bir firmaydı. Kimse kendisinden mucize yaratmasını beklemiyordu. Yine de aldığı ve başarısız olduğu kanıtlanan kararlar Yahoo hissedarlarının büyük tepkisini çekiyor. Mayer’in göreve başladıktan sonra firmayı yeniden ‘popüler hale getirme’ çalışmaları kapsamında ilk yaptığı satın almalarından birisi mikro-blog sitesi Tumblr olmuştu. Yahoo 2011’den itibaren yıldızı parlayan siteyi 2013’te 1.1 milyar dolara satın almıştı. Yahoo’nun son mali sonuçlarında Tumblr’ın değerinden 482 milyon dolar sildiği görüldü. Bir önceki çeyrekte de yine değerini 230 milyon dolar düşürmüştü.
3 YILDA 49 ŞİRKET
Bu firmanın Tumblr anlaşmasından 712 milyon dolar zarar ettiği anlamına geliyor. Mayer’den önceki 16 senede toplam 65 şirket satın almıştı. Mayer göreve başladıktan sonra ise 3 senede 49 satın almaya imza attı. Bu 49 anlaşmaya 2.2 milyar dolar harcadı. Satın almalarla büyüme stratejisini Silikon Vadisi’nin birçok devi uyguluyor. Bunların büyük kısmı da başarısızlıkla sonuçlanıyor. Ancak Yahoo’nun zorda olması nedeniyle bu zararlar daha fazla tepki topluyor.
Yanlış ata oynamanın bedeli
Google öncesi internetin bambaşka yıldızlarından Lycos içinde arama motoru da barındıran bir portaldı ve internetin geleceği olarak görünüyordu. İspanyol Telefonica 2000’de firmayı tam 12.5 milyar dolara satın aldı. 2004 yılında ise Google’ın gerisinde kalan portalı 95 milyon dolara satmak zorunda kaldı.
3 yılda 10 milyar dolar zarar
2011 yılında dünya genelinde akıllı cihaz üreticileri arasında büyük bir ‘patent savaşı’ yaşanıyordu. Firmalar birbirine sürekli patent ihlalleri sebebiyle davalar açıyordu. Akıllı cihaz alanında az patenti bulunan Google, bu sebeple 2011 yılında Motorola’yı 12.5 milyar dolara sattı. Patent konusundaki anlaşmazlıklar sona erince Motorola’nın da bir anlamı kalmadı. 2014’te Google Motorola’yı Lenovo’ya 2.9 milyar dolara sattı.
Yok pahasına sattılar
Facebook dünyayı fethetmeden önce MySpace her gün milyonlarca kullanıcı tarafından ziyaret ediliyordu. 2005 yılında Rupert Murdoch’ın sahibi olduğu News Corp MySpace’i 580 milyon dolara satın aldı. Ancak ilerleyen yıllarda site Facebook’un çok gerisinde kaldı. News Corp da MySpace’i daha fazla zarar etmemek için 2011 yılında 35 milyon dolara elden çıkardı.
Tam 5.4 milyar euro boşa gitti
Bir zamanlar cep telefonu denince akla Nokia gelirdi. Finlandiyalı firma, 2013’te cep telefonu bölümünü ABD’li dev Microsoft’a 5.4 milyar euroya sattı. Bu yıla geldiğimizde ise firma akıllı telefon üretiminden neredeyse tamamen vazgeçti ve binlerce çalışanı işten çıkardı.
kaynak:aksam.com.tr