Batarya teknolojisi konusunda önemli gelişmeler olmaya devam ediyor. Özellikle bu yıl içerisinde pek çok yeni batarya sistemleri geliştirilmiş ve geleceğe dair bataryaların ne denli sağlam olacağı konusunda şimdiden ufak çaplı bir bilgi sahibi olmuştuk.
Bu haberimizde bahsedeceğimiz yenilik de, diğerleri gibi oldukça önemli. University of Central Florida (UCF)‘da görev yapmakta olan bilim adamları, 30,000‘den fazla şarj edilmiş olmasına rağmen yeni gibi çalışmasını sürdüren, yani bir başka değişle şarj olmasıyla ömrü kısalmayan yeni bir süperkapasitör geliştirdiler.
Standart lityum iyon pillerden 20 kat daha uzun süre dayanabilen ve ultra-hızlı şarj sistemi sunan yeni batarya konusunda açıklamalarda bulunan Nitin Choudhary, ”mobil cihazınızı birkaç saniye içerisinde şarj edebileceksiniz ve bir sonraki haftaya kadar şarja ihtiyaç duyamayacaksınız” ifadelerini kullanmış.
Süperkapasitörler, son derece hızlı şekilde şarj olabilmekteler zira normal bataryaların, pillerin yaptığı kimyasal reaksiyon yerine bu kapasitörler elektrik enerjisini iki boyutlu materyal üzerinde depolayabilmekte. Geniş yüzeylere sahip iki boyutlu materyaller çok daha fazla elektron taşıyabilmekteler. Tabi söz konusu bu materyallerin elektrik enerjisini barındıran yüzeyleri inanılmaz ince bir yapıda (atom inceliğinde bir yapıdan söz ediliyor). Bu da materyalin inanılmaz hızlı enerji depolamasına, yani şarj olmasına yarıyor.
Konsept sistemlerini istedikleri şekilde çalıştırıp iddia ettikleri şekilde saniyeler içerisinde şarj olarak günlerce süren bataryayı geliştiren ekip, bir sonraki aşama olarak patent başvurusunda bulunacak.
Kaynak:http://www.webtekno.com/