Genel

Dijital oyunlara yaşa göre ‘işaret’ gelsin

dijital oyun

Küplerle çeşitli tasarımlar yapılmasını mümkün kılan 2 ve 3 boyutlu oynanabilen Minecraft Oyununa Türkiye’de yasak getirilmesiyle ilgili tartışmalar sürüyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, kaba kuvvet içerdiği ve oyunda hayvan öldürme bölümleri olduğundan dolayı yasaklanması yönünde hukuki süreç başlattı. Ancak oyun geliştiriciler, yasaklama yerine oyunlarda, filmlerde olduğu gibi yaş gruplarına göre ‘derecelendirme ve işaretleme’ uygulaması getirilmesi önerisinde bulundu.

Dijital Oyun Geliştiricileri Derneği (DOGED) Yönetim Kurulu Üyesi ve ‘Oyun Hukukçusu’ Dr. Mete Tevetoğlu, başka tüm oyunlarda olduğu gibi Minecraft için de oynama yaşı hususunda bir derecelendirme ve işaretleme uygulamasına gereksinim bulunduğunu ortaya koyarak , Türkiye’de başka ülkelerin aksine dijital oyunların derecelendirilmesi ve işaretlenmesi hakkında bir düzenleme bulunmadığını belirtti .Tevetoğlu, bu nedenle vakit vakit Minecraft örneğindeki gibi oyunun hangi yaş gruplarına uygun olduğu, içerik işaretlemesinin fiziki ya da dijital biçimde nasıl yapılabileceği hakkında bir düzenleme bulunmadığı için münakaşa çıkabildiğini vurguladı. Tevetoğlu, sözlerini şu şekilde devam ettirdi : “Bu tartışmalar daha çok fazla çocuklar baz alınarak yapıldığı için münakaşa maalesef entelektüel derinlikten uzak kalıyor. Oyun denilince akla hemen ve sadece çocukların gelmesi yaygın gercekleşen bir yanlış .Uzman değerlendirsinBu tartışmalara Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın yan olması da bu hatanın bir uzantısı. Zira dijital oyunların yanlız başına çocuklar ya da aile kavramları ekseninde değerlendirilmesi kabul edilebilir yaklaşım değil. Oyunlar, gün içerisinde dünyanın her yerinde her yaştan kişiler tarafından bilgisayarlar, konsollar ve akıllı telefonlar aracılığıyla kullanılan, oynanan ve tüketilen bir ürün vasfında.”Tevetoğlu, yapılması gerekenleri ise şu şekilde sıraladı: “Ebeveyn kontrolü ve oyunlarda derecelendirme ve zaman ikaz sistemleri regüle edilmeli. Oyunlarda öldürme tarzında öğe (unsur) ve öğelerin bulunması yeni bir vaziyet değil. Tam aksine belirgin tip oyunların belirleyici unsuru durumunda. Anlamadığımız, tanımlayamadığınız, derecelendiremediğimiz, tasnif edemediğimiz ürünlerin yasaklanması yerine bunların tanımlanması, işaretlenmesi, derecelendirilmesi ve uzmanların incelemeleriyle değerlendirilmesi kesinlikle tercih edilmeli.”

Legolardan dünya yaratılıyorİnternet üzerinden oynanabilen Minecraft, 2009 senesinde geliştirildi. İlk sürümünden bu yana güncellenmeye devam ediyor. Dünyada 100 milyon şahıs oynuyor. Üste üste eklenerek çok büyük bir dünya yaratılabilen legolardan oluşan bilgisayar oyunu. Küplerle tasarımlar yapılıyor. Hayallerdeki dünyayı yaratma fırsatı sunuyor. Oyun içinde hayatta kalabilmek için bazı hayvanları öldürüp beslenmek lazım geliyor . Oyunun tasarımıcısı İsveçli Markus Persson, oyunu daha akabinde Microsoft’a sattı.

Kaynak : Milliyet

Whatsapp İletişim