CTA ile Satışlarınızı Katlayın Call to Action Nedir?
Call to action, türkçesi: harekete geçirici mesaj veya eylem çağrısı, kullanıcılara istenilen aksiyonun hızlıca yapılması için verilen, hemen al, şimdi incele, ücretsiz indir gibi mesajlardır.
Aslında bir nevi müşterileri provoke etmek de denilebilir sanırım. 🙂
Peki call to action kullanımları gerçekten de işe yarıyor mu?
makalelerinin birçoğunda CTA kullanımlarının öneminden bahsediyoruz. Bugünkü makalemizi bu konuya ayırarak, aşağıdaki iki önemli soruya yanıt bulmaya çalışacağız.
- Call to action nedir?
- Başarılı call to action özellikleri nelerdir?
Call to Action Nedir?
Call to action genellikle karşımıza CTA kısaltması ile çıkar. Görsel veya kısa metinlerle yer alan CTA mesajları sayesinde, kullanıcılarımızı veya müşterilerimizi belirlediğiniz aksiyonun alınması için yönlendiririz. Dijital pazarlama dünyasında pek fazla kullanılmasa da türkçe karşılığı harekete geçirici mesajdır.
Yukarıda belirttiğim aksiyonlar için; hemen al, ücretsiz indir, üye ol, incele, katıl gibi ifadelerden yararlanılır. Call to action ifadeleri sitenizin herhangi bir yerinde olabilir. Bir butonun üzerinde, hazırladığınız makalenin içerisinde veya bir reklam bannerda, CTA ifadeleri kullanılabilir.
Basit bir örnekle konuyu daha da netleştirmekte fayda var:
Bu bir Google görüntülü reklam ağında çıkan Gmail reklamı. Yani Google eğer Gmail servisinden yararlanmıyorsanız, denemeniz için reklam vermiş.
Mavi renkli buton dikkatinizi çekti mi? “Ücretsiz denemeye başlayın”. Oldukça başarılı bir CTA ifadesi!
Başarılı Call to Action’ların Ortak Özellikleri
Eğer call to action ifadelerini daha önce kullanmadıysanız veya CTA ifadelerini herhangi bir araştırma yapmadan rastgele seçtiyseniz, o zaman istediğiniz başarıya ulaşamamanız da çok doğal.
Gelin başarılı CTA ifadelerinin ortak özelliklerine bakalım:
Göz Alıcı Tasarım
Eğer birisi call to action kullandığınız butona tıklayacaksa, önce onu farkedebilmesi gerekir. CTA’larınız web sitenizin dizaynı ile uyumlu, ayrıca yeterince büyük olmalıdır. (225px genişliğinde ve 45px uzunluğunda önerilir)
Eğer soluk, ufak ve güven vermeyen CTA ifadeleri kullanırsanız, ne yazık ki başarıdan söz etmek mümkün olmayacaktır.
Dikkat Çekici İfadeler
Sadece tıkla demeniz, CTA çalışmalarınızın başarılı olacağı anlamına gelmez.
CTA kullanımlarınız yaratıcı ve dikkat çekici olmalıdır.
Açık Değer Önerisi
Harekete geçirici mesajlarınızda, değer önerisini (value proposition) çok iyi vermelisiniz. Ücretsiz kitap mı vereceksiniz, kupon mu öneriyorsunuz veya CTA’nız tıklandığında müşteriniz indirim mi alacak, çok net ve açık olmalıdır.
Gelin şimdi de ülkemizdeki örnekleri inceleyelim…
Call to Action Örnekleri
Yıldız koyduğum tüm ifadeler, CTA’dır.
N11.com
Onedio.com
Modanisa.com
Ets.com
Hangi dijital pazarlama kanalını tercih ederseniz edin, çalışmalarınızda mutlaka CTA kullanmalısınız.
kaynak: .seosozluk