Federal Ticaret Komisyonu, Google’ın tekelcilik karşıtı kanunları çiğneyip çiğnemediğini belirlemek üzere yaptığı inceleme ve araştırmaların ardından 2012’de arama deviyle anlaşma yoluna gitmişti. Ancak Wall Street Journal‘ın eline geçen bir özel FTC raporu, komisyonun suçlamalar konusunda derinden ikiye ayrıldığını gösteriyor.
Google, anlaşmanın bir parçası olarak bazı iş uygulamalarında küçük değişiklikler yapmış, raporda kanunu çiğneyecek herhangi bir davranıştan bahsedilmediğini ileri sürmüştü. Ancak incelemeler sonunda 9 milyon belge toplayan FTC yetkilileri, Google’a dava açmak istediler. Bunun nedenleri, WSJ’nin yeni raporuyla anlaşıldı.
Rapora göre örneğin Google, Yelp, TripAdvisor ve Amazon gibi firmalardan içerik almıştı. bir başka şikayete göreyse Google, arama sonuçlarında ürün sıralamalarını değiştirerek kendi sonuçlarını daha üstte göstermeye başladı. Firmalar, bu durum hakkında Google’a şikayette bulunduklarında ise Google, onları içerikleri Google’dan tamamen kaldırmakla tehdit etmişti. Rapor, Google’ın tehdidinin Yelp ve TripAdvisor’a geri adım attırmayı amaçladığını ve bu amacına ulaştığını söylüyor.
WSJ’nin raporda altını çizdiği bir başka bölüm, Google’ın rakip arama motorlarıyla anlaşarak kendi arama sonuçlarını gösteren web sitelerini kısıtladığı iddiaları. Bir başka iddiaya göreyse Google, firmanın reklam kampanyalarıyla elde edilen bilgilerin diğer hizmetlerin kampanyalarında kullanılmasını kabul etmemekteydi.
Google FTC’nin incelemelerinin ardından küçük değişikliklerle durumu kurtarsa da rapor, olup bitenler sırasında Google’ın “kıl payı kurtulduğunu” söylüyor.
Kaynak : chip.com.tr