Google Project Fi, Google’dan alacağınız bir SIM kart ile sağlanan operatör hizmetidir. Google bu hizmet için T-Mobile ve Sprint isimli dev GSM operatörlerinin desteğini alıyor. Yani altyapı desteğini T-Mobile ve Sprint veriyor. Uzun zamandır konuşulan bu hizmet geçici olarak kullanıcıların hizmetine açıldı.
Eskiden bir tek web devi dediğimiz Google, artık teknoloji ve web devi haline geliyor. Bir arama motoru olarak yaşamımıza giren Google, bizlerden öğrendiği verileri oldukça güzel değerlendirdi ve onlara katmış olduğu yeniliklerle son 20 yılı şekillendiren şirketlerden biri oldu. Google’ın en mühim özelliği ise devamlı yeni geliştirmelerle kendini yenilemesi ve kendini tekrarlayan bir şirket haline dönüşmemesi. Google’ın geliştirdiği birçok garip ve kullanışlı projeler bulunuyor. Bu sefer de “Project Fi” isminde yepyeni bir bağlantı teknolojisi geliştirmekte olan Google, bununla birlikte kesintisiz ve devamlı süratli bir bağlantı sağlayacak.
Google’ın yaratıcı ve gelecek için mühim projelerinden bir tanesi Project Fi, doğrusu Fi projesi. Google’ın küresel olarak web servis sağlayıcısı olma arzusunu ortaya koyan ve yaygın kullanıma geçmesine azca bir süre kalan en iddialı projelerden bir tanesi. Google, Project Fi ile birlikte şimdilik 120 ülkedeki pek oldukça operatörle anlaşarak sizlere global operatör desteği sunuyor. Project Fi kullanıcıları, yalnız bir operatörün müşterisi değil, Google’ın müşterisi olacak.
Google, hazırladığı algoritmaya nazaran lokasyonlarda en süratli olan web şebekesini / baz istasyonunu kullanacak ve bu şebekeler hangi operatöre aitse ona ödeme meydana getirecek. Google Project Fi yapısını destekleyen WiFi noktalarına yakın olduğunuz vakit otomatikman algılanacak ve 3G / 4G yerine WiFi üstünden konuşmaya ya da veri kullanımına devam edeceksiniz.
Doğrusu siz Google’a aylık bir fatura ödeyeceksiniz. Tıpkı operatörlere aylık yaptığımız ödemeler şeklinde. O da anlaştığı operatörlerden alt yapı kiralayarak size hizmet sunacak. Bu projenin pozitif yanları, internetin ve iletişimin iyi olduğu sistemin anında anahtarlanarak size sunuluyor olması. Hem WiFi hem de hücresel bazlı düşünün. Hücresel kısmında devletimizde x şehrinde Turkcell iyi, y şehrinde Avea iyi, Z şehrinde de Vodafone iyi. İşte siz hangi şehirdeyseniz, en iyi hıza haiz operatörden servis alacaksınız. Bu geçişler otomatikman, Google’ın hazırladığı sistem tarafınca kullanıcılara hissettirilmeden gerçekleşecek.
Evet Skype var. Eskiden MSN Messenger vardı. Kısaca sesle görüşme bilgisayarlarda senelerdir vardı. Fakat şimdi Project Fi ile birlikte gerçek telefonla konuşma deneyimini bilgisayar ve tabletlerden de sağlayabiliyorsunuz. Dediğimiz benzer biçimde artık SIM karta ve operatöre gerek yok. Wireless üstündende yazışma kurabilen Project Fi, bilgisayar ve tabletleri de telefonlaştırabiliyor.
Google Project Fi şimdilik ABD’de kullanılıyor. Nexus 6’nın Project Fi sürümünün hemen hemen hala deneysel diyebileceğimiz seviyede kullanıldığı fakat pek oldukça kullanıcı tarafınca benimsendiği görülüyor. ABD’de Project Fi Basic aylık tutarı 20 Dolar. Şu demek oluyor ki bu hizmete katılım tutarı her ay 20 Dolar. Ondan sonra alacağınız aylık 3 GB’lık web paketi için ödeyeceğiniz ücret ise 30 Dolar. Doğrusu 3 GB internetli Google Project Fi maaliyeti, ABD için 50 Dolar.
Kendi ülkenizde sınırsız konuşma ve hala inatla SMS kullananlar için mesajlaşma desteği sunuluyor. 3 GB web hakkınızı da söylemiştik. Google’ın sunmuş olduğu bir öteki güzel hizmet ise, kullanmadığınız veriyi bir sonraki aya aktarması. Diyelim 3 GB hakkınızın 1 GB’ını kullanmadınız. Gelecek ay veri kullanım hakkınız otomatikman 4 GB’a çıkıyor. Kotanızı doldurursanız da ABD’de web hızınız 256 kbps sınırlamasına doğal olarak tutuluyor.
Şimdilik bu sisteme ABD’de kayıt olanlar Türkiye’ye geldiklerinde kullanım sağlayabiliyorlar fakat Türkiye’de ikamet edenlerin Google Project Fi kullanma imkanları hemen hemen yok. Google’ın tam anlamıyla Türkiye’de servislerini sunmadığını biliyoruz. Project Fi hemen hemen daha proje aşamasında bir sistem. Ne vakit tam olarak hayata geçer, geçtikten sonrasında da Türkiye’ye gelir merak mevzusu.
Google kullanıcılarına bu güzel hizmeti test etmeleri için 24 saatliğine kullanıma açtı. 24 saat boyunca hizmetten ücretsz bir şekilde yararlanacak olan kullanıcılar hem hizmetin kalitesini ölçmüş olacaklar hem de Google için veri toplanmasını sağlayacaklar. Bakalım ülkemizde ne zaman hizmete girecek bu proje.
Google’ın bu proje ile ilgili hazırlamış olduğu videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz:
Kaynak: webtekno.com