Google’ın arttırılmış gerçeklik gözlüğü Glass’ın piyasaya çıkış öyküsü arap saçına dönmüş olsa da Google yeni giyilebilir cihazlar geliştirmeye devam ediyor.
Google Glass çok sansasyonel bir ürün olarak yıllarca teknoloji dünyasının gündeminden düşmedi. Son olaraak, Google gözlüğün toplumda aldığı tepkilerden dolayı cihazı piyasaya sürmeye vazgeçmişken ortaya çıkan Hololens’in gördüğü büyük ilgiyle bu kararından vazgeçtiğini açıkladı. Glass’ı yeniden tasarlayarak ve geliştrerek daha kabul edilebilir bir ürün olarak piyasaya sürmeye hazırlanan Google bu sırada boş da durmuyor.
Glass’ı de geliştiren Google’ın giyilebilir cihazlar birimin, şimdi ekranı olmayan ancak akıllı yeni bir giyilebilir cihaz geliştirmek üzere çalışmaya başladığı duyuldu. Project Aura ismi verilen projenin, bir tür kulaklık olacağı ve Google Glass ile de uyumlu çalışacağı konuşuluyor. Projenin isminin, modüler telefon projesi Project Ara’ya çok benzemesi de modüler telefonla bağlantılı ayrı bir ürün olabileceği şüphesi doğuruyor.
Google projeyi geliştirecek mühendiseler için iş ilanı vermeye başladı ve işe daha önce girmiş mühendislerin LinkedIn profillerinden anlaşıldığı üzere projenin hem kulak hem de göz üzerine yoğunlaştığı anlaşılıyor.
Projeyi, 2014’te Google Glass projesinin başına geçen Ivy Ross’un geliştireceği de anlaşılıyor. Bu da projenin Glass ile bağlantısını ortaya koyuyor.
İsmi mi değişiyor?
Bir önemli ihtimal de, Google’ın daha önce ismi kötü olaylarla anılan Google Glass’ın ismini değiştirerek yeni tasarıma sahip bir ürün geliştirmeye çalışıyor olması.
Google Glass’ın sosyal alanlarda insanların mahremiyetini kolayca ihlal edebilecek bir ürün olması ona karşı gelişen ağır tepkilerin asıl nedenini oluşturuyordu. Örneğin bir kullanıcı, spor salonunda gözündeki Glass ile çevrede spor yapan insanları kolayca kayıt altına alıp çoğu insan için mahrem sayılabilecek bu görüntüleri sosyal medyada anı anına yayınlabiliyor. Dolayısıyla, Google Glass barlar, spor salonları, sinema-tiyatro salonları, restoranlar gibi sosyal alanların çoğunda yasaklanmıştı.
Google’ın şimdi projenin ismini değiştirmesi ve cihaza farklı bir imaj yüklemesi, insanların mahremiyet endişelerini gidermek için yeterli olacak mı, bilinmez. Google’ın rakiplerinin ortaya koyduğu diğer gözlükler, sosyal alanlarda kullanılabilecek gözlükler değiller. Microsoft’un Hololens’i veya Facebook’un Oculus’u tamamen ev kullanımına yönelik cihazlar.
Google ise bu alanda çok cesur bir adım atarak, sanal gerçeklik/arttırılmış gerçeklik gözlüğünü sokağa çıkarıyor ve bu da insanları korkutuyor.
Geçtiğimiz yıl ABD’de Google Glass giyen iki kişi, diğer insanların mahremiyetini ihlal ettiği gerekçesiyle çıkan kavgad hastanelik olana kadar dövülmüşlerdi. İşte Google’ın altından kalkması gereken “gerçek” bu.
Bakalım, Project Aura gerçekten duyurulduğunda karşımıza ne çıkacak ve karşımıza çıkan gözlük, insanların tepkisini yumuşatmayı başarabilecek mi? Bu çok zor bir görev ve sonucunu hepimiz çok merak ediyoruz.
Kaynak: techinside.com