Günümüzün teknolojiye dayalı iş dünyasında; devletlere, şirketlere ve finans piyasalarına yönelik yüksek profilli siber saldırılar giderek daha yaygın hale geliyor. Güvenlik ihlali tehdidi büyümeye devam ederken, saldırı türleri de giderek daha çeşitli ve karmaşık hale geliyor.
Siber saldırıların sayısı her geçen yıl daha da artıyor. Yapılan araştırmalara göre 2013 yılında tüm dünyada 800 milyonun üzerinde gerçekleşen siber saldırı sayısı 2014 yılında 1 milyarın üstüne çıkarken 2015 yılında emsalsiz bir şekilde arttı. Yeni teknolojilerin iş yapış biçimlerine girmesi ile de yeni riskler ortaya çıktı. IBM araştırmalarına göre güvenlik liderlerinin yüzde 44’ü gelecekte önemli bir bulut sağlayıcının güvenlik açığı yaşayabileceğini düşünürlerken, şirketlerin yüzde 33’ünün mobil uygulamalarını kullanıma sunmadan önce güvenlik açıkları konusunda yeterli testleri yapmadıkları görülüyor.
Akıllı televizyonlardan kamera sistemlerine, buzdolaplarından arabalara; internete bağlı olan her şeyin hacklenebileceği günümüzde, hacker’lar kendi ekosistemlerini oluşturarak sosyal platformları kullanıyor ve kendi aralarında bilgi alışverişi de yaparak saldırılarını her geçen gün daha da etkili hale getiriyorlar. Siber suçların yıllık küresel maliyetinin 400 milyar ABD dolarından fazla olduğu tahmin ediliyor; bu rakam birçok ülkenin milli gelirine eşdeğer. Saldırganların kendilerini geliştirmeleri, yılda ortalama yarım milyardan fazla kişisel bilgi kaydı çalınmasına sebep oluyor.
Güvenlik alanında dünyanın en hızlı gelişen şirketi olan IBM, sahip olduğu deneyim ve IBM X-Force araştırma ve geliştirme birimi ile müşterilerini bu gelişmiş saldırılardan ve tehditlerden korumak için gerekli içeriği sağlamak üzere birçok çalışma yapıyor. Güvenlik açıklıkları, kötüye kullanma, aktif saldırılar, virüsler ve diğer zararlı yazılım, spam, web içeriklerini kapsayan yeni tehdit trendlerini izleyen ve üzerinde çalışan IBM X-Force; 133 ülkede 20 binin üzerinde cihaz, günlük 15 bin vaka, 1 milyonun üzerinde özgün malware örneğini analiz ediyor ve güvenlik alanında 3 binden fazla patente sahip…
IBM X-Force verilerine göre 2016 yılında dünya çapında Medya & Eğlence sektöründe aşağıdaki grafikte detayları bulunan 27 adet kayda değer güvenlik olayı yaşandı. Farklı bir X-Force araştırmasına göre ise 2015 yılında görülen tüm güvenlik açıklarının yüzde 28’i web uygulamalarını hedef aldı. Herhangi bir zamanda casus kodların 11,6 milyonun üzerinde mobil aygıtı etkilediği raporlanıyor. Bir diğer deyişle bu rakam Türkiye’nin İstanbul hariç en kalabalık 3 ili olan Ankara, İzmir ve Bursa’nın nüfuslarının toplamından daha fazla… 2015 Ponemon Enstitüsü raporuna göre ise şirketlerin yüzde 50’si mobil uygulama güvenliğine bütçe ayırmıyor.
Yapılan araştırmalara göre şirketlerin tüm verilerinin yüzde 2’sini oluşturan kritik verilerin ele geçirilmesi durumunda o şirketlerin yüzde 70 oranında değer kaybettiği görülüyor. Bu nedenle Kritik Veri Koruma Programı geliştiren IBM, bu kapsamda kritik verileri belirleme, yerlerini bulma, baseline çıkartma, bu verileri koruma altına alma ve sonrasında 7/24 izleme sürecini şirketlerde oluşturarak güvenlik anlamında en önemli adımı atmalarına yardımcı oluyor.
Güvenlik istihbaratı ve analitik, dolandırıcılığa karşı gelişmiş koruma, kimlik ve erişim yönetimi, veri güvenliği ve gizliliği, uygulama güvenliği ve altyapı koruması gibi hizmetler sunan IBM; mobil, bulut ve sosyal ortamlardaki güvenlik ihlallerini saptamaya, önceliklendirmeye, işleme almaya ve engellemeye yardımcı oluyor.
Kaynak: http://www.sabah.com.tr/