Öğrencilerimiz tarafından geliştirilen yerli projelerimizin sayısı gün geçtikçe artıyor.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ)öğrencileri, son zamanlarda üniversitelerimizde artan örnek projelerden birine imza attı.
Hala çoğu hanede kullanılan tüpün masrafına son vermek isteyen Andırın Meslek Yüksek Okulu öğrencileri, biyogaz üreten projeyi hayata geçirdiler. İnşaat Bölümü Yalıtım Teknolojisi Programı’nda eğitim gören proje sahibi öğrenciler, bölümden hocalarının desteği ile, 3 ay gibi bir sürede biyogaz sistemini yapmayı başarmışlar. Proje kapsamında iki tonluk hayvansal atık tankı kullanan gençlerin hedefi, sistemi büyük tesislere uygulamak.
Hayvansal atıklardan yaklaşık 21 gün gibi bir süreç içinde gaz almayı başaran sistem, gazın miktarını ölçebilen tesisata da sahip. Bu sayede üretilen gaz kontrol edilebiliyor. Konuyla ilgili açıklamalar yapan Andırın MYO Öğretim Görevlisi Erdem Alıç “Sistemi çalıştırabilmek için önce hayvansal atık tankımızı dolduruyoruz. Hayvansal atığın içerisindeki bakterilerin mevcut sayısını çoğaltması için en az 21 gün gerekiyor. Ortam sıcaklığı 12 dereceyi geçtikten sonra bakteriler gaz üretmeye başlıyor. 12 ila 20 derece arasında normal, 20 ila 40 derece arasında çok, 40 ila 60 derece arasında en yüksek gaz üretimi gerçekleşiyor. Oluşan gazı tesisat yardımıyla depolama tankına aktardıktan sonra kullanmaya başlıyoruz” ifadelerini kullandı.
Ayrıca sistemin büyük tesisler dışında evlerde de –özellikle mutfakta– kolaylıkla kullanılabileceğini söyleyen Alıç, iki tonluk tankın bir evin ihtiyacını rahatlıkla karşılayabileceğini, bu sayede tüpe gerek olmayacağını da sözlerine ekledi. Sistem, hayvansal dışkıdan biyogaz üretmeyi sağlıyor. Ayrıca bu aşamada kullanılan gübre, sonrasında özelliğini kaybetmiyor, aksine birinci sınıf hale geliyor.
Evlerindeki yüksek tüp faturasından yola çıkarak projeyi hayata geçirdiklerini söyleyen öğrencilerden Adnan Sarıbıyık, sözlerine şu şekilde devam etti; “Hem mutfak tüpü masrafına son verecek hem de kendimize iş imkanı oluşturacak projeyi büyük tesislere uygulamayı düşünüyoruz. Bu konuda bize destek veren hocalarımıza teşekkür ediyoruz”.
Benzer sistem bir süre önce Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Bucak Emin Gülmez Teknik Bilimler Yüksekokulu öğrencileri tarafından da gerçekleştirilmişti. Yerli olan her projede olduğu gibi, bu projenin de arkasındayız. Umarız arkadaşlarımız sistemlerini geliştirerek, istedikleri hedefe ulaşabilirler.
kaynak: Webtekno