Android’de Instagram, Twitter gibi popüler uygulamaların yeni sürümlerini herkesten önce nasıl deneyebilirsiniz?
Uygulamaları Herkesten Önce Siz Kullanın: Instagram’ın veya Snapchat’in en yeni özelliklerini herkesten önce denemek ister miydiniz? Android’li bir telefon kullanıyorsanız bunu yapabilirsiniz. Google Play Store’un en son sürümü, beta testi işleviyle geliyor ve bu sayede sevdiğiniz uygulamaların yeni sürümleri yayınlanmadan önce, onları test edebiliyorsunuz.
Beta nedir?
Beta, bir yazılım geliştirme aşamasıdır ve bu aşamada yazılım, geliştirmeye dahil olmayan kişilere açılır. Uygulama bu aşamada tamamlanmamış olsa da işler haldedir ancak hatalar içerebilir. Beta testine katılan kullanıcılar, hataları, kullanım sorunlarını bularak bunları geliştiriciye bildirirler. Bu süreç zaman alabilir ve final sürüme ulaşana dek birkaç beta sürümün yayınlanması gerekebilir.
Android’de beta testine nasıl dahil olunur?
Play Store’un yeni sürümü, beta programlarına direkt olarak uygulama sayfasından katılmanıza izin veriyor. Çoğu uygulama bu yönteme geçiş yapmış bulunuyor. Örneğin Facebook, Snapchat ve Instagram gibi hit uygulamaların beta test programlarına kolayca katılabiliyorsunuz. Bazı uygulamalar ise herkese açık olmayan “kapalı beta”yı tercih ediyor.
Beta programını bulun
Başlamak için Play Store’u açın ve beta programına katılmak istediğiniz uygulamanın sayfasına gidin. Uygulamanın beta programı varsa, sayfayı aşağı kaydırdığınızda “Beta test kullanıcısı olun” başlıklı bir kutu göreceksiniz. Yeşil renkli “KATILMAK İSTİYORUM” düğmesine basın ve ekrana gelen uyarıyı onaylamak için “Katıl” üzerine dokunun.
Programa kabul edilmeniz birkaç dakika sürebilir. Tamamlandığında uygulamayı beta sürümüne güncelleyebileceksiniz. Bunu “Uygulamalarım ve Oyunlarım” bölümünden yapabilir veya Beta sekmesini açarak mevcut beta uygulamalarınızı görebilirsiniz. Bazı durumlarda uygulamaların beta programının “dolduğu” mesajını alabilirsiniz, ancak genellikle katılmakta sorun yaşamayacaksınız.
Beta programından çıkış
Herhangi bir uygulamanın beta programından çıkmak için “KATILMAK İSTİYORUM” düğmesine bastığınız yerde “AYRIL” düğmesini göreceksiniz. Bu düğmeye basar basmaz programdan çıkmış olacaksınız, ancak yüklediğiniz beta sürüm kaldırılmayacak. En son resmi sürüme dönmek için uygulamayı kaldırmanız ve baştan yüklemeniz gerekiyor.
Geri bildirim gönderme
Beta test kullanıcısı olduğunuzda Play Store’daki “Yorumlar” kutusunun “Geri bildirim” kutusu haline geldiğini göreceksiniz. Bu, uygulamaya puan veremeyeceğiniz, yorumlarınızın herkese görünmeyeceği anlamına geliyor. Bu kutuyu kullanarak geliştiriciye yorumlarınızı, hata raporlarınızı ve diğer önerilerinizi gönderebilirsiniz.
Beta uygulamaları bulma
Beta sürümlerini test edebileceğiniz uygulamaları bulmanın kolay bir yolu bulunmuyor. Bu yüzden uygulamaları tek tek kontrol edip, beta seçeneğinin görünüp görünmediğine bakmanız gerekiyor.
Kapalı Beta testleri
Bazı geliştiriciler, beta test programını herkese açmamayı tercih ediyor. Bunun birçok nedeni olabilir, örneğin geliştirici uygulamayı belirli cihazlarda test etmeyi istiyor olabilir veya uygulama yeterince kararlı çalışmıyor olabilir. Bu tür uygulamaları test edebilmek için geliştiricinin sağlayacağı direkt bağlantıya ihtiyacınız var. Bu bağlantılara genellikle ilgili Google+ gruplarına veya uygulamanın Google Gruplar’ına katılarak ulaşabilirsiniz. Örneğin Spotify’ın beta programına katılmak için geliştiriciler tarafından onaydan geçmeniz de gerekiyor.
Beta test programına katılabileceğiniz uygulamalar
Hangi uygulamaların beta programı sunduğunu bulmak zor olduğundan, aşağıda beta testine dahil olabileceğiniz en iyi 15 Android uygulamasını sizlerle paylaşıyoruz.
- Snapchat
- Twitter (Google Groups üzerinden)
- Google Maps
- Evernote
- Dropbox
- Ebay
- Kodi
- VLC
- Sync for Reddit
- Chrome
- Nova Launcher
- Xbox
kaynak: hurriyet.com.tr