Geçtiğimiz günlerde rss postlarımı eritirken denk gelen bir yazıdan esinlendim bu kez. Tasarımcıların video oyun oynama sebeplerinden söz eden yazı ben de bir ışık yaktı. Ben de iyi bir video oyun oynayıcısıyım. Peki neden bunu yapıyorum?
Video oyunlar eski dönemlerin aksine artık çok daha erişilebilir durumdalar. En basit haliyle bir cep telefonuzun olması bile size bu keyfi yaşatabilir. Meşhur “Snake” zamanlarını hatırlamayan var mı ki? Hele bir de akıllı telefonunuz varsa ciddi ciddi kaliteli oyunlar tüketebilirsiniz.
Ancak bunun ötesinde iş video oyunlara (PC,Konsol v.b) vakit ayırıp zaman harcamaya geldiğinde tasarımcılar için kendimde dahil söylenecek bir kaç laf var elbette. Haydi gelin birlikte, neden oyun oynuyoruz ya da oynamalıyız sorusuna yanıtlar arayalım.
Stres Atmak
Elbette sadece tasarımcıların özelinde değil, hemen herkes stres atmak için oyun oynamayı seçebilir. Gergin geçmiş bir günün üzerine sinir olduğunuz kim varsa onları düşleyerek, oyundaki rakiplerinize bir araba dolusu sopa atabilir rahatlayabilirsiniz. Ayrıca hiç tanımadığınız birini herhangi bir oyunda yenmenin verdiği hazzı da unutmamak gerek. Spor oyunları sizi streslerinizden uzaklaştırmak için iyi seçenekler olabilir. Ancak onlara da fazlasıyla kaptırıp yeni bir stres unsuru oluşturmadığınız sürece.
Takım Oyunu
Özellikle on line oyun oynuyorsanız ve takım halinde bir şeyler yapmak durumundaysanız bu sizin için faydalı hale de dönüşebilir. Birlikte bir amaç uğruna ilerlemek, gerçek hayatta da size takım çalışması konusunda ipuçları verecektir. Zorlandığında takım arkadaşlarınıza yardım etmek, zaman zaman liderleğinizde aldığınız yol, çalıştığınız projelerde de benzer etkile oluşturacaktır. İyi bir takım çalışması ile aşılamayacak sorun yoktur, zaten yöneticilerinizin de genel olarak sizden beklentisi hep bu yöndedir.
Unutmak
Video oyunları genelde sizi alıp bambaşka dünyalar götürür, bu da bir şeyleri unutmak ve temizlemek en iyi yardımcı yollardan biridir şüphesiz. Oralarda odaklandığınız bambaşka detaylar, sizi gün içinde sıkan, yoran belki de üzen bir çok şeyi unutmanız için zemin hazırlayacaktır.
İzole Olmak
Yeni bir tasarım projesine başlamadan önce biraz izole olmak, kendiniz olmasa bile beyninizi yalnız bırakmak arzusu doğabilir. Tamamen sıfırlanıp işe var gücünüzle dönmek için, farklı video oyunlarını deneyerek bulunduğunuz dünyadan kopabilir, iyice izole olabilirsiniz.
İlham Almak
Bir çok vieo oyunu artık sanatsal ve tasarımsal açıdan da kendinden söz ettiriyor. Bu tip oyunlara vakit ayırarak, hiç beklemediğiniz şekilde ilham alabilmeniz de mümkün. Oyun içi atmosfer, oyun içi ve dışı arayüzler sizin için birer ilham kaynağı olabilir, yaratıcılığınızı tetikleyebilir.
Süreç Yönetimi
Video oyunlarında takım olarak çalışırken aynı zamanda süreç yönetimini dair güzel ipuçlarını da tecrübe edersiniz. Oyunlarda amaç genel olarak kazanmakla ilgili olsa da yapılacaklar ve ne kadar sürede yapılması gerektiği aşağı yukarı bellidir. Az ya da eksik yaparsanız, kazanamazsınız, fazlası size takımınızdakilere zaman kaybettirir. Böylelikle bir takım oyunu içerisinde zamanı da doğru kullanarak engelleri aşmak size pratikte de elbette faydalı olacaktır.
Akış Planları
Oynadığınız bir çok oyun, hem oyun içi hem de dışı bir menü ve akış şemalarına sahiptir. Hatta platform oyunları oynuyorsanız, sadece bir alanını gördüğünüz labirentlerin, platformların tamamını kafanızda hayal etmeye çalışırsınız. İşte bir tasarımcı için en faydalı egzersizlerden biri. Eksik parçaları tamamlamak ve bütünü oluşturmaya çalışmak. Oyunlardan hem arayüz tarafında menü yapılarından akışlar çıkarmak, hem de haritalarından ilham alarak eksik proje parçalarını oluşturmak için faydalanmanız mümkün.