Bundan tam 30 yıl önce, yani 20 Kasım 1985 yılında yayınlanan MS-DOS’un gelişmiş sürümü Windows, 1.0 adıyla yayınlanmıştı.
1 Ekim 2014’te duyurulan ve Teknik Önizleme Sürümü ile edinilebilen Windows 10, nihai sürümünü 29 Temmuz 2015’te çıkartarak son kullanıcıyla kucaklaşmış ve oldukça yüksek indirme rakamlarına da ulaşabilmişti. Her ne kadar birçoğumuza göre Windows 98 ve Windows XP’nin ayrı bir tadı olsa da 30 yıllık geçmişi olan “Windows” artık çok değişti ve çok gelişti.
Bundan aslında 32 yıl önce etraf MS-DOS kullanırken “Microsoft Windows” diye yeni bir işletim sistemi duyurarak beta testlerine başlayan Bill Gates ve ekibi tarihler tam 30 yıl öncesini, yani 20 Kasım 1985’i gösterdiğinde Windows 1.0’ı yayınlamıştı. Ta o zamandan süregelen macera ile artık neredeyse her evin konuğu olan Windows, zamanın IBM bilgisayarlarından artık tonlarca markada hizmet veriyor.
Sırasıyla Windows 1.0, Windows 2.0, zamanın devrimsel gelişimi Windows 3.0, Windows NT, ilk defa internet deneyimi sunabilecek ve Windows’un kalbi başlat menüsünü getiren Windows 95, efsanevi Windows 98, Windows ME, Windows 2000, günümüzdeki Windows’un babası Windows XP, hayal kırıklığı Windows Vista, Windows 7, metro arayüzünün geldiği tartışmalı Windows 8 ve son hali olan Windows 10. Bu 35 yıla tamı tamına son kullanıcı odaklı 13 adet ana Windows sürümü geliştiren Microsoft bilgisayar kullanımının yaygınlaşmasını sağlayan temel unsurlardan biri.
Bu geçen 30 yılda büyük değişiklikler içeren Windows, artık şu anda ülkemizde kullanılmasa da bir sesli asistana bile sahip. Ama merak ettiğim bir diğer nokta ise “Windows 50 yaşında” dediğimiz zaman nelerden bahsediyor olacağız acaba.
Kaynak: webtekno.com